Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2009. Τα άτομα που δημιούργησαν αυτή τη τεχνολογία χρησιμοποίησαν το όνομα Satoshi Nakamoto, ωστόσο η ταυτότητα τους παραμένει ένα μυστήριο.
Το Bitcoin δημιουργείται μέσω μιας αποκεντρωμένης online διαδικασίας που λειτουργεί χωρίς κεντρικό έλεγχο ή εποπτεία τραπεζών αλλά βασίζεται σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα peer-to-peer και κρυπτογράφηση. Δηλαδή, αυτή η μορφή νομίσματος μπορεί να σταλεί από χρήστη σε χρήστη στο δίκτυο bitcoin peer-to-peer χωρίς την ανάγκη για μεσάζοντες. Οι συναλλαγές επαληθεύονται από κόμβους δικτύου μέσω κρυπτογράφησης και καταγράφονται σε ένα δημόσιο περιβάλλον που ονομάζεται blockchain. Όλες οι συναλλαγές bitcoin καταγράφονται και πιστοποιούνται από μία σειρά υπολογιστών μεγάλης ισχύος που δουλεύουν αποκεντροποιημένα, δηλαδή δεν υπάρχει ένας κεντρικός υπολογιστής που ελέγχει τις συναλλαγές. Τα Bitcoins μπορούν να ανταλλαχθούν με άλλα νομίσματα, προϊόντα και υπηρεσίες (όπου αυτό είναι αποδεκτό) αλλά η πραγματική τους αξία είναι εξαιρετικά ασταθής.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες ως προς τη χρήση του και συνολικά για τη νομιμότητά του, το bitcoin είναι πολύ δημοφιλές στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Το πλεονέκτημα του Bitcoin είναι ότι προσφέρει χαμηλότερες χρεώσεις ψηφιακών συναλλαγών από τις παραδοσιακές online μεθόδους πληρωμής και σε αντίθεση με τα νομίσματα που εκδίδονται από κυβερνήσεις, ελέγχεται από μια αποκεντρωμένη αρχή. Αυτό δημιουργεί ένα νόμισμα που υποστηρίζεται από κώδικα και όχι στοιχεία φυσικής αξίας, όπως χρυσό ή ασήμι, ή από εμπιστοσύνη σε κεντρικές αρχές όπως το δολάριο των ΗΠΑ.
Οι μυστικές πληροφορίες που ανταλλάσσονται, είναι δυνατόν να διαβαστούν μόνο από τον αποστολέα και τον παραλήπτη και συνεπώς μιλάμε για ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών που βασίζεται σε κρυπτογραφημένες αποδείξεις, επιτρέποντας σε δύο πρόθυμα μέρη να συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους χωρίς την ανάγκη για αξιόπιστο τρίτο μέρος.
Το bitcoin, επίσης, έχει εμπνεύσει και προκαλέσει την δημιουργία εκατοντάδων άλλων κρυπτονομισμάτων, όπως είναι το Ethereum ή το Dodgecoin τα οποία αναφέρονται ως altcoins.
Πως Γεννάται το Bitcoin;
Στο φυσικό κόσμο, οι κεντρικές τράπεζες της κάθε χώρας, σε μία απλοποιημένη προσέγγιση “εκδίδουν/κόβουν” χρήμα. Αντίθετα, το bitcoin γεννάται μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται “mining” δηλαδή εξόρυξη.
Πώς Γίνεται η Εξόρυξη του Bitcoin;
Η εξόρυξη του Bitcoin αλλά και όλων των άλλων κρυπτονομισμάτων, πραγματοποιείται σε αποκεντροποιημένες τοποθεσίες όπου ένας μεγάλος όγκος ηλεκτρονικών υπολογιστών βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία (24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα) για να παράγει το μεγαλύτερο δυνατό όγκο ψηφιακών νομισμάτων.
Η εξόρυξη Bitcoin πραγματοποιείται από υπολογιστές υψηλής ισχύος που επιλύουν περίπλοκα υπολογιστικά μαθηματικά προβλήματα. Το αποτέλεσμα της εξόρυξης bitcoin είναι διπλό:
– Πρώτον, όταν οι υπολογιστές επιλύουν αυτά τα πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα στο δίκτυο bitcoin, παράγουν νέο bitcoin.
– Δεύτερον, με την επίλυση υπολογιστικών μαθηματικών προβλημάτων, καθίσταται αξιόπιστο και ασφαλές το δίκτυο πληρωμών bitcoin καθώς επαληθεύονται τα στοιχεία συναλλαγής του.
Όταν κάποιος στέλνει bitcoin οπουδήποτε, ονομάζεται συναλλαγή. Όλες οι συναλλαγές συγκεντρώνονται σε «blocks» που είναι δημόσια, ενώ οι κόμβοι διατηρούν αρχεία αυτών των μπλοκ ώστε να μπορούν να επαληθευτούν στο μέλλον.
Η όλη διαδικασία απαιτεί τη χρήση υπολογιστών με πανίσχυρους επεξεργαστές και κάρτες γραφικών και άρα πρόκειται για μια επιχείρηση υψηλής έντασης ενέργειας. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της υπολογιστικής ισχύς που απαιτείται, οι υπολογιστές αυτοί θεωρούνται ότι κάνουν 160 εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.
Η τεράστια υπολογιστική δύναμη – και συνεπώς η χρήση ηλεκτρικης ενέργειας – ενσωματώνεται στον τρόπο με τον οποίο έχει σχεδιαστεί η τεχνολογία blockchain που υποστηρίζει την κρυπτογράφηση. Αυτά τα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων σε όλο τον κόσμο, αγωνίζονται για τη συλλογή και την υποβολή αυτού του αρχείου συναλλαγών με τρόπο αποδεκτό από το σύστημα.
Το λογισμικό του bitcoin διασφαλίζει ότι χρειάζονται πάντα 10 λεπτά για την επίλυση του υπολογισμού (παζλ), οπότε αν ο αριθμός των δικτύων υπολογιστών αυξάνεται, το παζλ γίνεται πιο δύσκολο και χρειάζεται περισσότερη υπολογιστική ισχύς άρα και ενέργεια.
Αυτό σημαίνει ότι, καθώς το Bitcoin γίνεται πιο πολύτιμο, η υπολογιστική προσπάθεια που αφιερώθηκε στη δημιουργία και τη διατήρησή του – και ως εκ τούτου η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας – αναπόφευκτα αυξάνεται.

Πώς όμως το Bitcoin δημιουργεί αξία και ποια είναι αυτή;
Με απλά λόγια, όταν γίνεται μία συναλλαγή σε Bitcoin, οι υπολογιστές σε όλο τον κόσμο ολοκληρώνουν μία πράξη η οποία δημιουργεί έναν 64ψήφιο αριθμό. Αυτό το νούμερο εμφανίζεται σε ένα δημόσιο περιβάλλον, ώστε όλοι να μπορούν να επιβεβαιώσουν τη συναλλαγή για το συγκεκριμένο Bitcoin. Ο υπολογιστής που επιλύει τον υπολογισμό, λαμβάνει μια επιβράβευση που αντιστοιχεί σε ένα μικρό αριθμό bitcoins ο οποίος μειώνεται στη πάροδο του χρόνου.
Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψιν ότι τα σύνθετα αυτά συστήματα υπολογιστών παράγουν μεγάλη θερμότητα και συνεπώς απαιτείται και αντίστοιχη ψύξη ώστε να συνεχίζουν να λειτουργούν αποδοτικά. Όλες οι εγκαταστάσεις εξόρυξης έχουν πολλούς ενσωματωμένους ανεμιστήρες αλλά παράλληλα και υποστηρικτικό σύστημα εξωτερικής ψύξης. Έτσι, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι απαιτείται ακόμη περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή του κρυπτονομίσματος δεσμεύει πόρους, όπως έδαφος, χρόνο και φυσικά, ενέργεια.
Η Ενέργεια που Καταναλώνει η Εξόρυξη του Bitcoin
Σύμφωνα με το Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF), το Bitcoin καταναλώνει επί του παρόντος περίπου 121 Terawatt Hours ετησίως, μέγεθος το οποίο αποτελεί το 0,55% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή περίπου ισοδύναμο με την ετήσια ενεργειακή κατανάλωση χωρών όπως η Αργεντινή ή η Σουηδία. Αυτό σίγουρα δεν είναι ένα μικρό νούμερο.
Το παρακάτω γράφημα μας δίνει μια συνολική εικόνα των 30 πρώτων χωρών στην κατανάλωση ενέργειας παγκοσμίως και όπως βλέπουμε, το Bitcoin βρίσκεται σε μια από αυτές τις θέσεις.

Επίσης, ο δείκτης κατανάλωσης ενέργειας Bitcoin του Digiconomist υπολόγισε ότι μία συναλλαγή Bitcoin χρειάζεται 1.544 kWh για να ολοκληρωθεί, που είναι ισοδύναμη με περίπου 53 ημέρες ισχύος για το μέσο νοικοκυριό των ΗΠΑ.
Αν θέλουμε να το αναγάγουμε σε αξία, το μέσο κόστος ανά kWh στις ΗΠΑ είναι 13 σεντ. Αυτό σημαίνει ότι μια συναλλαγή Bitcoin θα δημιουργούσε περισσότερα από 200$ σε κατανάλωση ενέργειας.
Θα πρέπει ακόμη να τονίσουμε ότι δεν είναι επισήμως γνωστό το ακριβές ενεργειακό μείγμα, δηλαδή η σύνθεση διαφορετικών πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές που εξορύσσουν το Bitcoin.
Κάποιες εκτιμήσεις που γίνονται για το ποσοστό της εξόρυξης Bitcoin που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ποικίλλουν πολύ και ασφαλώς δεν μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά. Τον Δεκέμβριο του 2019, μια έκθεση έδειξε ότι το 73% της κατανάλωσης ενέργειας του Bitcoin ήταν ουδέτερο από άνθρακα, κυρίως λόγω της αφθονίας της υδροηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλους κόμβους εξόρυξης, όπως η Σκανδιναβία και η Νοτιοδυτική Κίνα.
Bitcoin – Υπέρ & Κατά
Είναι λογικό ότι η εμφάνιση και κατ επέκταση η εδραίωση των κρυπτονομισμάτων στις μέρες μας, έχει προκαλέσει θύελλες συζητήσεων όσον αφορά στο ρόλο και στη σημασία τους στη σύγχρονη κοινωνία.
Οι πολέμιοι των κρυπτονομισμάτων ισχυρίζονται ότι ασκόπως δεσμεύονται σημαντικοί πόροι για να φτιαχτεί κάτι που είναι απλώς κάποια ψηφιακά νούμερα. Ουσιαστικά ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ξεκάθαρη σπατάλη, καθώς δεν βλέπουν καμιά αξία στο Bitcoin και θεωρούν ότι εξυπηρετεί τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Επιπρόσθετα, θεωρούν ότι η αξιοσημείωτη και συνεχής άνοδος της τιμής του, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περαιτέρω ρύπανση του περιβάλλοντος μέσω της μεγαλύτερης κατανάλωσης ενέργειας που θα απαιτηθεί.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι υπέρμαχοι του Bitcoin οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η μεγάλη σπατάλη γίνεται από τον τρόπο λειτουργίας των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και ότι το τραπεζικό σύστημα καταναλώνει πολύ περισσότερους πόρους.
Επιπλέον, θεωρούν ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν απελευθερώσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας και των υπολογιστών έτσι ώστε να εκτελούνται οι παραδοσιακές λειτουργίες του χρήματος με ταχύτητα, ασφάλεια και αξιοπιστία.
Συμπεράσματα
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Bitcoin καταναλώνει πόρους για να παράγει μία αξία για την κοινωνία. Όπως συμβαίνει με κάθε άλλη βιομηχανία που καταναλώνει ενέργεια, εναπόκειται στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει αυτές τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορεί να εργαστεί μεθοδικά για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα του Bitcoin και τελικά να αποδείξει ότι η κοινωνική αξία που παρέχει το Bitcoin αξίζει τους πόρους που απαιτούνται για τη διατήρησή του.
Πηγή: https://volton.gr/bitcoin-ti-einai/